Nikhef, HFML en NanoLabNL ontvangen miljoenensubsidie OCW
Staatsecretaris Sander Dekker van OCW en voorzitter Jos Engelen van NWO maakten vandaag bekend dat Nikhef, het High Field Magnet Laboratory (HFML) en NanoLabNL een grote subsidie toegekend hebben gekregen. Deze investering is onderdeel van de Nationale Roadmap Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten 2014. Nikhef krijgt 15,2 miljoen euro voor de upgrade van de drie experimenten op CERN waaraan Nederland belangrijke bijdragen levert. Het HFML ontvangt 14,9 miljoen euro voor nieuwe zeer krachtige magneten, uitbreiding van het koelsysteem en een verhoging van het aantal beschikbare uren voor experimenten. Onderzoekers van NanoLabNL krijgen 17 miljoen euro voor de ontwikkeling van nieuwe materialen, sensoren en andere apparaten met unieke nanostructuren.
Nederlandse bijdrage aan detector upgrades Large Hadron Collider CERN
Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef – een samenwerking tussen FOM en vier universiteiten (RU, UU, UvA en VU) – levert namens Nederland belangrijke bijdragen aan drie experimenten van de deeltjesversneller op CERN in Genève. Prof.dr. Frank Linde, directeur van Nikef, legt uit welke investeringen ze gaan doen met de subsidie van 15,2 miljoen euro: "Ten eerste grote verbeteringen aan de ATLAS-, ALICE- en LHCb-detectoren bij CERN's Large Hadron Collider, waardoor we nog lang kunnen blijven profiteren van het enorme ontdekkingspotentieel van de versneller. We hopen vanaf volgend jaar met het verhogen van de botsingsenergie en intensiteit niet alleen nauwkeurig de eigenschappen van het higgsdeeltje te kunnen bepalen, maar natuurlijk vooral nieuwe ontdekkingen te doen. Daarnaast zijn we bijzonder blij, dat ook middelen zijn toegekend voor de voortzetting van de nationale computing infrastructuur, die wij de afgelopen jaren, samen met SURFsara, dankzij het BiG Grid project hebben kunnen opbouwen en die door verschillende onderzoeksdisciplines gebruikt wordt."
High Field Magnet Laboratory HFML
Het HFML van FOM en de Radboud Universiteit Nijmegen maakt de sterkste continue magneetvelden van de wereld en voert daar experimenten mee uit op het gebied van natuurkunde, chemie en life sciences. Het lab zal met de subsidie van 14,9 miljoen euro nieuwe zeer krachtige magneten bouwen en het koelsysteem uitbreiden. De nieuwe directeur van het lab, professor Nigel Hussey, is daarnaast zeer verheugd over de uitbreiding van de onderzoekstijd die nu mogelijk wordt. "We hebben nu geld voor vijftig procent meer magneettijd in de komende vijf, zes jaar. Dat geeft meer onderzoekers uit de hele wereld gelegenheid experimenten bij ons te doen. We hopen de komende jaren te laten zien dat deze investering leidt tot technische innovaties en doorbraken in de wetenschap. Het HFML is een internationale topfaciliteit op Nederlandse grond; deze subsidie helpt ons deze positie te handhaven."
NanoLabNL: Quantum Electrical Engineering QuEEn
NanoLabNL biedt een breed spectrum aan hoogwaardige nanotechnologische onderzoeksinfrastructuur. Het is een unieke faciliteit waarin onderzoekers van vier universiteiten (UT, TUD, RUG en TU/e), TNO en FOM samenwerken. NanoLabNL maakt onder andere complexe sensoren en detectoren, die bijvoorbeeld minieme krachten kunnen meten. Het onderzoek richt zich in het bijzonder op het ontdekken van nieuwe materialen of materiaalstructuren met bijzondere quantumeigenschappen (voor bijvoorbeeld quantumcomputers). NanoLabNL ontvangt 17 miljoen euro financiering voor de ontwikkeling van nieuwe materialen, sensoren en andere apparaten met unieke nanostructuren. Op het gebied van nanotechnologie en quantum electrical engineering is de positie in het internationale onderzoeksveld zeer sterk, waardoor Nederlandse onderzoekers en bedrijven mondiaal een voorhoedepositie kunnen innemen.
Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten
Het ministerie van OCW stelt jaarlijks 40 miljoen euro beschikbaar voor de Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten en tweejaarlijks kent NWO dit geld toe aan onderzoeksteams die hier aanspraak op willen maken. Een adviescommissie van NWO beoordeelt ingediende projecten op wetenschappelijke kwaliteit, belang voor innovatie, belang voor Nederland en kwaliteit van de opzet naast financiële en technische criteria. Op de Nationale Roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten staan sinds 2012 in totaal 29 onderzoeksfaciliteiten waarvan er nu zes financiering ontvangen. Er is 81 miljoen euro toegekend.
Filmmateriaal
Korte films over de onderzoeksfaciliteiten