NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2014/07/29/negen-veni-subsidies-voor-jonge-natuurkundetalenten/

Geprint op :
16 maart 2025
11:16:16

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: "Met deze beurs kunnen jonge, veelbelovende onderzoekers een vliegende start maken met hun wetenschappelijke carrière. Het is van groot belang dat zij zich de komende jaren volledig kunnen richten op hun onderzoek."

Vernieuwend onderzoek
Veni maakt onderdeel uit van de prestigieuze Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. Veni-laureaten zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd en vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

Deze ronde dienden in totaal 1.086 onderzoekers een aanvraag voor Veni in. 152 wetenschappers ontvangen uiteindelijk een Veni, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 14 procent. Van alle aanvragen werd 54,7 procent door mannen, en 45,3 procent door vrouwen ingediend. De honoreringskans voor vrouwen was 13,2 procent, tegen 14,6 procent voor mannen. Dit verschil is ten opzichte van vorig jaar wat kleiner geworden.

Meer informatie
De volledige lijst met alle Veni-onderzoekers staat op de website van NWO

Fluisteringen van Majorana-deeltjes
Dr. A. (Attila) Geresdi (m), TUD
Topologische quantum computation op basis van Majorana-deeltjes biedt een onovertroffen bescherming tegen het verliezen van quantuminformatie ten gevolge van interactie met de buitenwereld. De onderzoeker zal op een chip een stralingsdetector bouwen die quantumstoring ('fluisteringen') opvangt die zijn verzonden door de Majorana-deeltjes, en zal de haalbaarheid van topologische quantum bits bestuderen.

Glass transition and crystallization of active colloïdale zwemmers
Dr. R. (Ran) Ni (m), UvA
Actieve materialen zijn in staat om biologische of chemische energie om te zetten in bewegingsenergie, wat een diversiteit van interessante nieuwe fenomenen met zich meebrengt. De onderzoeker zal de dynamische faseovergang van actieve-materie-systemen bestuderen, gebruikmakend van computersimulaties, waarbij de focus ligt op glasovergangen en kristallisatie.

De geheimen van ionenwind
Dr. ir. S. (Sander) Nijdam (m), TU/e – Plasmafysica
Gas kan in beweging gebracht worden door elektriciteit. Dit heet ionenwind en kan gebruikt worden in vliegtuigvleugels of voor koeling van elektronica. De onderzoekers gaan de principes hiervan doorgronden zodat de toepassingen van de grond kunnen komen.

Quantumoptica van spins in halfgeleider golfbegeleiders
Dr. D.O.S. (Danny) O’Shea (m), RUG
Een quantummechanisch geheugen kan optische pulsen opslaan in een communicatienetwerk, waardoor de mogelijkheid tot afluisteren wordt gedwarsboomd. Door nieuwe materialen en nieuwe controletechnieken te gebruiken, zal de onderzoeker een robuust quantumgeheugen op basis van halfgeleiders ontwerpen en bestuderen.

De oneindige atoomlaser
Dr. B.P. (Benjamin) Pasquiou (m), UvA
Atomen zijn niet alleen deeltjes, maar ook golven. Daarom, net als met licht, kan een atoomlaser gebouwd worden. Recente ontdekkingen van de onderzoekers hebben de grootste obstakels om deze continue atoomlaser te bouwen weggenomen. De onderzoekers zullen deze laser bouwen en gebruiken om zeer nauwkeurige metingen te doen.

Het vroege universum onderzoeken met quantumzwaartekracht
Dr. F. (Francesca) Vidotto (v), RU
Wat was de vorm van het heelal ten tijde van de Big Bang? Hoe ontwikkelden zich de minuscule onregelmatigheden van waaruit alle kosmische structuren, zoals ons sterrenstelsel, zich vormden? Het middel om deze vragen te beantwoorden is quantumzwaartekracht, een theorie die zowel quantummechanica als de Algemene Relativiteitstheorie in ogenschouw neemt.

Een betere uitlaat voor een fusiereactor
Dr. W.A.J. (Wouter) Vijvers (m), FOM-instituut DIFFER
Kernfusie kan potentieel op grote schaal schone, duurzame, veilige energie opwekken. De uitlaat van een fusiereactor wordt blootgesteld aan condities vergelijkbaar met die op het zonneoppervlak. Dit project zal een innovatief meetsysteem ontwikkelen om de plasma-uitlaat volledig door te meten en vervolgens te temmen.

Nanostructuren voor energetische wijsheid (NEW)
Dr. I. (Ilaria) Zardo (v), TU/e
Nanostructuren, en meer specifiek nanodraden zijn mogelijk beter voor energieomzetting dan traditionele materialen. Dit onderzoek zal zich richten op het onderzoeken en ontwerpen van nanogestructureerde materialen voor thermo-elektrische toepassingen. De nieuwe onderzoeksmethode is gebaseerd op twee pijlers: samengestelde nanodraden en topologische thermo-elektrische nanostructuren.

Monsters onthuld: kosmische straling en donkere materie in clusters van sterrenstelsels
Dr. F. (Fabio) Zandanel (m), UvA
Hoe heeft het heelal zich ontwikkeld? Wat is donkere materie? Deze vragen zal ik bestuderen aan de hand van de grootste structuren in het heelal: clusters. Bestaande uit honderden sterrenstelsels en met een massa van een miljoen miljard keer die van de zon zijn zij wellicht de sleutel tot antwoorden.

Confidental Infomation