NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2014/09/29/magneetveld-opent-en-sluit-nanoblaasje/

Geprint op :
27 maart 2025
07:10:31

Ze hebben de wand van de blaasjes uitgerekt door de moleculen in de wand uit te lijnen in de sterke magneten van het High Field Magnet Laboratory (HFML). Omdat de sterkte van het magneetveld precies samenhangt met de grootte van de blaasjes, is de vervorming zo beter te controleren. Het is voor het eerst dat onderzoekers dit proces reversibel hebben weten te maken: zonder magneetveld zijn de blaasjes dicht, met het veld aan gaan ze open, maar na uitschakeling van het veld gaan ze ook weer dicht. Dit proces is herhaalbaar en op afstand te reguleren.

Nanoraketjes
HFML-onderzoeker Peter Christianen: "Onze chemische collega's publiceerden eerder al over een soort nanoraketjes, blaasjes die zichzelf voortbewegen door verbrandingsproducten uit te spuwen. In eerste instantie wilden we gaan kijken of we die raketjes konden sturen met magneetvelden, maar tot onze verbazing openden de blaasjes tijdens die experimenten. Dat was de start van het huidige onderzoek." Chemicus Daniela Wilson legt uit hoe de twee onderzoekslijnen uiteindelijk gecombineerd kunnen worden: "Stel dat je het blaasje vult met brandstof en medicijnen, dan kan je het blaasje transporteren door een kleine opening te maken en alleen de brandstof eruit te laten. Vervolgens kun je op de plek van bestemming de overige lading lossen."

Finetunen
Maar dat vraagt nog om finetuning. De onderzoekers gaan de komende tijd uitzoeken hoeveel een blaasje precies vervormt bij een bepaald magneetveld. Daarnaast gaan ze experimenteren met verschillende soorten wandmoleculen. Wilson: "De huidige blaasjes zijn niet toepasbaar in het menselijk lichaam, dus we gaan op zoek naar moleculen die dat wel zijn. Ook hopen we materialen te vinden waarbij hetzelfde effect bij een lager magneetveld – dat van MRI – optreedt. Dan zou de techniek klinisch toegepast kunnen worden met MRI-scanners. De eerste stap is in ieder geval gezet, we hebben aangetoond dat de techniek werkt."

Meer weten? Neem contact op met
Peter Christianen, 31 (0)24 365 22 45
Daniela Wilson, +31 (0)24 365 21 85 

Het HFML is een samenwerking van de Radboud Universiteit en de Stichting FOM: www.ru.nl/hfml.

Bekijk een filmpje over nanoraketjes

Confidental Infomation