NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2015/04/28/lichtverstrooiing-verbetert-scherpte-van-microscopen/

Geprint op :
27 maart 2025
08:45:09

Een gewone microscoop kan geen kleinere details onderscheiden dan ongeveer de halve golflengte van groen licht, oftewel 0,25 micrometer (een micrometer is een duizendste van een millimeter). Veel interessante en belangrijke structuren in biologische cellen en in computerchips zijn echter kleiner dan dat. Een algemeen toepasbare methode om de resolutie van een microscoop te verbeteren is het structureren van de belichting. Een computer kan uit een serie opnamen onder verschillende belichtingen een hoge-resolutiebeeld berekenen. Tot nu toe hebben onderzoekers altijd de helderste lenzen gebruikt voor zowel het afbeelden als de belichting. Daarbij is de keuze aan materialen beperkt: Van sommige materialen is het niet mogelijk een lens zonder verstrooiing te maken.

De nieuwe aanpak
Verstrooid laserlicht ziet eruit als een patroon van kleine spikkeltjes. De onderzoekers van het MESA+ Instituut aan de Universiteit Twente hebben een nieuwe aanpak ontwikkeld om deze spikkels in te zetten als belichting in een microscoop. Met geoptimaliseerde nanomaterialen maken ze de kleinste spikkels, die met zichtbaar licht ooit gemaakt zijn. En door met deze spikkels te belichten, bereiken ze een zeer hoge resolutie (0,12 micrometer) in een breed gezichtsveld.
In deze nieuwe methode wordt het object (in het experiment een verzameling van fluorescerende nanodeeltjes) op een ondergrond van het materiaal galliumfosfide geplaatst, en wordt de andere kant belicht met laserlicht. In het materiaal ontstaat een spikkelpatroon dat over het object gescand wordt. Uit deze scan, plus een lage-resolutie afbeelding van een gewone microscooplens, wordt een scherp beeld berekend.
"Het verbeteren van de afbeeldingsscherpte ziet eruit als het optrekken van de mist", zegt FOM-promovendus Hasan Yılmaz, de eerste auteur van het artikel. "Maar eigenlijk is het wazige beeld met heldere lenzen opgenomen. Het scherpe beeld is gemaakt met verstrooid licht." De nieuwe belichtingsmethode is specifiek voor het oppervlak en relatief ongevoelig voor ruis en vibraties. De nieuwe methode, die de onderzoekers 'Speckle Correlation Resolution Enhancement' (SCORE) hebben gedoopt, wordt beschreven in een publicatie in het open-source vaktijdschrift Optica, het nieuwe tijdschrift van de internationale Optical Society (OSA).

Referentie
Speckle correlation resolution enhancement of wide-field fluorescence imaging, H. Yılmaz, E.G. van Putten, J. Bertolotti, A. Lagendijk, W.L. Vos, and A.P. Mosk. Optica

Meer informatie
MESA+ Institute for Nanotechnology at the University of Twente.
Onderzoeksgroep: Complex Photonic Systems (COPS)

Contactpersoon
Joost Bruysters, adviseur/redacteur Externe Communicatie Universiteit Twente, 06 10 48 82 28.

Confidental Infomation