NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2015/07/17/zes-veni-subsidies-voor-jonge-natuurkundetalenten/

Geprint op :
26 maart 2025
09:26:21

Vernieuwend onderzoek
Veni maakt onderdeel uit van de prestigieuze Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. Veni's zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleren NWO en OCW nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

Deze ronde dienden in totaal 1.124 onderzoekers een aanvraag voor Veni in. 161 wetenschappers ontvangen een Veni, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 14 procent. Van alle aanvragen werden er 620 door mannen, en 504 door vrouwen ingediend. 75 vrouwen en 86 mannen ontvangen een Veni, waarmee het honoreringspercentage op respectievelijk 15 procent voor vrouwen en 14 procent voor mannen uitkomt.

Meer informatie
De volledige lijst met alle Veni-onderzoekers staat op de website van NWO.

Toekenningen in de natuurkunde:

Aperiodieke mechanische metamaterialen: de kloof overbruggen tussen materie en machine
 
Dr. Corentin Coulais (m), FOM-instituut AMOLF
Mechanische metamaterialen zijn artificiële structuren die buitengewone eigenschappen hebben. Omdat zij vaak een periodieke structuur hebben zijn hun mogelijkheden begrensd. Dit project zal metamaterialen met complex mechanische functies ontwikkelen door het gebruik van aperiodieke structuren.

Foto’s nemen van vrij vliegende elektronen
Dr. J. (Johannes) Jobst (m), LEI
In grafeen, een enkele laag koolstofatomen, reizen elektronen over grote afstanden zonder van richting te veranderen. De onderzoeker gaat met een nieuwe microscopische techniek onderzoeken hoe deze vrij vliegende elektronen zich gedragen als de apparaatjes aan en uit geschakeld worden. 

Magneten uit de comfortzone
Ir. Johan Mentink (m), RU
Magnetisme ontstaat door de interacties tussen elektronen. De onderzoekers willen begrijpen hoe snel magneten kunnen worden gemanipuleerd met de ultrasnelle dynamica van de lading en draai-impuls van elektronen, waarvoor ze een niet-evenwicht quantumtheorie gaan ontwikkelen.

Ontwerp van tweedimensionale zachte materialen
Dr. L. (Laura) Rossi (v), UvA
Ondanks het belang van 2D-materialen voor wetenschap en technologie zijn ze moeilijk direct te bestuderen op atomaire schaal. De onderzoekers plaatsen slimme deeltjes ter grootte van een micron in directioneel gebonden 2D-structuren. Hiermee worden atomaire systemen nagebootst waarin het gedrag van individuele deeltjes bestudeerd kan worden.

Hart der Duisternis: Donkere Materie ontrafeld
Dr. Jordy de Vries (m), FOM-Nikhef
Er bestaan sterke aanwijzingen dat ons heelal gedeeltelijk bestaat uit donkere materie. Dit onderzoek ontwikkelt nieuwe theoretische methodes om botsingen tussen Donkere Materie en atoomkernen te beschrijven. Het doel is om de mysterieuze aard van Donkere Materie te ontrafelen. 

Naar realistische voorspellingen voor nieuwe-fysica zoektochten met de LHC
Dr. Lisa Zeune (v), FOM-Nikhef
Waaruit bestaat het Universum? Wat is donkere materie? De Large Hadron Collider wil deze vragen beantwoorden door te zoeken naar nieuwe fysica. Deze zoektocht is slechts mogelijk door realistische en nauwkeurige theoretische voorspellingen voor nieuwe-fysicaprocessen. Deze worden in dit project gedaan.

Confidental Infomation