NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2015/11/11/nanodeeltjes-laten-licht-onverwachts-sneller-bewegen/

Geprint op :
26 maart 2025
08:19:20

Brekingsindex
Voor het experiment gebruikten de onderzoekers een donutvormige glazen holte waarin het licht lange tijd kan ronddraaien. Vlakbij de donut plaatsten ze gouden nanodeeltjes. De onderzoekers zagen tot hun verbazing dat het licht onder invloed van de nanodeeltjes sneller ging bewegen en ook langer dan verwacht in de holte opgesloten bleef. Tot nu toe dachten wetenschappers dat het tegenovergestelde zou gebeuren; het licht zou vertragen omdat de hoge brekingsindex van de nanodeeltjes de lichtsnelheid in de donut verandert.

Straling
De opmerkelijke resultaten van het experiment zijn toe te schrijven aan de straling die de nanodeeltjes en de holte uitzenden. Het ontsnappende licht reageert met de straling van de nanodeeltjes waardoor de lichtsnelheid in de holte toeneemt. AMOLF-promovendus Freek Ruesink: "Er is altijd gedacht dat het effect van straling verwaarloosbaar is, met name bij een perfect gevormde holte zoals wij die gebruiken. Alleen de brekingsindex zou invloed uitoefenen op de lichtsnelheid. Die aanname blijkt niet juist te zijn. Onze experimenten laten zien dat dit stralingseffect de invloed van de brekingsindex zelfs kan overschaduwen."

Sensoren en andere systemen
Het experimenteel aantonen van deze invloed van straling op de lichtsnelheid is van belang voor de ontwikkeling van sensoren. Veel moderne gevoelige sensoren zijn gebaseerd op nauwkeurige metingen van de lichtsnelheid. Daarnaast kunnen de resultaten een aanzet zijn voor onderzoek naar allerlei systemen waarbij straling of andere vormen van energieverlies een rol spelen. Onderzoeksleider Ewold Verhagen: "Het is verleidelijk om het feit dat systemen energie verliezen door wrijving, weerstand of straling te verwaarlozen. Dit maakt de beschrijving van natuurkundige fenomenen, zoals geluidstrillingen en elektrische stromingen, eenvoudiger. De onverwachte relevantie van energieverlies leert ons dat het nuttig kan zijn ook andere systemen opnieuw te beoordelen."

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ewold Verhagen, (020) 754 71 00.

Referentie
'Perturbing Open Cavities: Anomalous Resonance Frequency Shifts in a Hybrid Cavity-Nanoantenna System', Freek Ruesink, Hugo M. Doeleman, Ruud Hendrikx, A. Femius Koenderink en Ewold Verhagen, Physical Review Letters.
http://dx.doi.org/10.1103/PhysRevLett.115.203904
Het artikel is op 11 november 2015 online gepubliceerd.
Het bovengenoemde onderzoek is door de redactie van Physical Review Letters geselecteerd als editorial highlight.

Confidental Infomation