Zes natuurkundigen ontvangen Vici-beurzen
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft zes natuurkundigen een subsidie toegekend. De Vici-subsidie bedraagt anderhalf miljoen euro per aanvrager. Met de beurs kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar onderzoek doen en een onderzoeksgroep opbouwen. In totaal ontvangen 32 vooraanstaande wetenschappers een Vici-beurs.
Hieronder vindt u de zes gehonoreerde natuurkunde-gerelateerde onderzoeksvoorstellen.
De volledige lijst met 32 toekenningen en het persbericht is te vinden op de NWO-website.
Internetten met kwantummechanica: afluisteren onmogelijk!
Prof.dr ir. Ronald Hanson, TUD – Kavli Institute of Nanoscience
Deeltjes als elektronen kunnen volgens de kwantumtheorie op twee plekken tegelijk zijn en zodanig verstrengelen dat ze hun identiteit verliezen. De onderzoeker gaat dit schizofrene gedrag onderzoeken over grote afstanden en met veel deeltjes tegelijk. Hiermee kunnen fundamentele vragen worden beantwoord en toepassingen onderzocht zoals communicatie waarbij afluisteren onmogelijk is.
Hoe leptonen de wereld maken
Prof.dr. Olga Igonkina, Nikhef/RU - Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Tijdens de Oerknal werden materie en antimaterie in gelijke hoeveelheden 'gemaakt'. Waarom zien we dan 13,8 miljard jaar na dato een overweldigend overschot aan materie en amper antimaterie? Deeltjesfysici denken dat het elementaire lepton deeltje het antwoord kan bieden op deze fundamentele vraag over de evolutie van ons Universum.
Van neutronenster naar kwantumcomputer
Dr.ir. Servaas Kokkelmans, TU/e - Technische Natuurkunde
De zeer dichte kern van een neutronenster bestaat uit sterk wisselwerkende deeltjes. De onderzoekers bootsen dezelfde condities na op aarde in een ultrakoud kwantumgas, en dragen hier mee bij aan de ontwikkeling van nieuwe kwantummaterialen en kwantumcomputers.
Mixen aan de grens
Prof.dr.ir. Rob Lammertink, UT – Technische Natuurwetenschappen
Dit onderzoek richt zich op fenomenen die optreden in vloeistoffen aan wanden. Door specifieke eigenschappen van de wand, kan vloeistof in beweging gezet worden. Deze beweging kan vervolgens gebruikt worden om stoftransport te vergroten wat enorme consequenties voor scheidings- en katalytische processen heeft.
Hoe een ster een zwart gat wordt
Prof.dr. Gijs Nelemans, RU – Sterrenkunde
Zware sterren ontploffen aan het eind van hun leven en laten dan een neutronenster of een zwart gat achter. Twee daarvan die om elkaar draaien zenden gravitatiegolven uit. We gaan gegevens van de nieuwe Gaia satelliet en de eerste gravitatiegolf-detectoren combineren met computermodellen om te begrijpen hoe sterren evolueren.
From micro- to mega-scales: understanding how black holes shape the local Universe
Dr. Sera Markoff, UvA - Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Zwarte gaten zijn exotische, zeer fundamentele bouwstenen van het heelal. Wanneer er massa op valt spuwen ze krachtige 'jets' uit, die hun omgeving drastisch kunnen veranderen en zelfs de groei van melkwegstelsels of hun stervorming kunnen stoppen. Met dit project proberen we de inhoud en kracht van deze uitstromingen, en hun terugkoppeling, beter te begrijpen.
Vrij onderzoek
Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. De Vici-beurzen worden door NWO jaarlijks toegekend.
Voor de ronde van 2015 dienden bij de vooraanmelding in totaal 215 wetenschappers een voorstel in. 122 wetenschappers werden uitgenodigd een uitgebreide aanvraag in te sturen. Daarvan zijn er nu 32 gehonoreerd, wat neerkomt op een toekenningspercentage van ongeveer 15 procent. Het toekenningspercentage onder de vrouwen is 17 procent, voor mannen is dat 14 procent.