NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://archief.nwo-i.nl/nieuws/2016/04/19/workshop-nwa-route-energietransitie/

Geprint op :
17 maart 2025
02:29:36

Energietransitie
De wereldwijde transitie naar een duurzaam, schoon, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem is een complex vraagstuk met technologische, economische en sociale aspecten. Het thema Energietransitie biedt uitdagingen voor veel verschillende vakgebieden:

  • Hoe kunnen energieconversie, - transport, -opslag, -besparing en -gebruik verbeterd worden?
  • Welke bijdrage kan de integratie van energiesystemen leveren?
  • Hoe kunnen ICT en Big Data gebruikt worden voor het intelligente en interactieve energiesysteem van de toekomst en hoe gaan we om met de privacyvraagstukken?
  • Welke financiële en economische aspecten spelen een rol in de Energietransitie en welke kansen bieden bijvoorbeeld nieuwe businessmodellen en de consument die producent wordt?
  • Wat zijn de juridische aspecten van de energiemarkt die bij deze transitie gaan veranderen en hoe kan regelgeving daarop inspringen?
  • Welke maatschappelijke veranderingen kunnen plaatsvinden en is daar publiek draagvlak voor?
  • Wat is het effect van de Energietransitie op de producten, gebouwen, steden, en landschappen in onze leefomgeving?
  • Hoe kan de Energietransitie een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-uitstoot en het gebruik van duurzame grondstoffen?

NWA-route Energietransitie
Vanuit het nationale energieonderzoeksveld is het initiatief genomen om voor het multidisciplinaire thema 'energietransitie' een uitgewerkte route Energietransitie te publiceren op 1 juni 2016. Het traject naar de route Energietransitie wordt inhoudelijk begeleid door Wim Sinke (ECN, UvA, AMOLF, voorzitter), Richard van de Sanden (DIFFER, TU/e) en Kornelis Blok (TUD, Ecofys). Een uitgebreide beschrijving van het proces rondom de NWA-route Energietransitie vindt u hier, waarin ook beschreven wordt wat tot op heden voorbereid is.

Workshops
Op dinsdag 5 april heeft de eerste workshop plaatsgevonden waarin, met een klankbordgroep van 20 personen vanuit alle betrokken disciplines, een raamwerk van de routebeschrijving opgesteld is, met zowel aandacht voor de korte als lange termijn.

Dinsdag 26 april wordt de tweede workshop gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. Tijdens deze workshop zullen 150 personen (verdeeld over een ochtend- en middagsessie) het voorgestelde raamwerk van de klankbordgroep van 5 april toetsen en indien nodig aanvullen, zodat er een compleet overzicht is van de brede uitdagingen waar we voor staan. Daarnaast zullen deze uitdagingen verder gespecificeerd worden, om zo de kansen te identificeren voor vernieuwend onderzoek met impact in Nederland.

Aanmelden workshop
Heeft u interesse om deel te nemen aan de workshop op 26 april, neem dan contact op met Erik Langereis, via e.langereis@differ.nl.

FOM en de Nationale Wetenschapsagenda
Op de FOM-website vindt u meer informatie over FOM en de Nationale Wetenschapsagenda.

Over de Nationale Wetenschapsagenda
In november 2014 publiceerde het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap de Wetenschapsvisie 2025; keuzes voor de toekomst, met daarin een schets van de (gewenste) toekomst van de wetenschap in Nederland. In de Wetenschapsvisie staat dat de wetenschap zich nog sterker dan voorheen moet gaan richten op grote maatschappelijke vraagstukken; samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, bedrijven en wetenschappelijke instellingen is onmisbaar om kennis te doen circuleren. Het gezamenlijk formuleren van een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) moet een belangrijke bijdrage leveren aan die uitwisseling van kennis.

Confidental Infomation