Zes natuurkundigen ontvangen Veni-beurs
NWO heeft aan zes talenten in de natuurkunde een Veni-subsidie toegekend. In totaal krijgen dit jaar 158 pas gepromoveerde onderzoekers een Veni. Zij krijgen zo de mogelijkheid om hun wetenschappelijke ideeën verder te ontwikkelen
Een Veni-financiering bedraagt maximaal 250.000 euro en is een van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren. Veni maakt onderdeel uit van de prestigieuze Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. Veni's zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. In totaal investeren NWO en het ministerie van OCW 39,5 miljoen euro in deze ronde.
Meer informatie
De volledige lijst met alle Veni-onderzoekers staat op de website van NWO.
Toekenningen in de natuurkunde:
Information storage at the nano-scale
Dr. S. (Saeedeh) Farokhipoor (v), RUG - Natuurkunde
De huidige technologie biedt weinig uitkomst bij fabricageproblemen van steeds kleinere elektronische componenten. Ik zal de zelforganisatie van miniatuur condensatoren in nieuwe materialen (vanuit nieuwe invalshoeken) verkennen, voor ladings- en informatie opslag. Zowel de grootte als energieverbruik zullen worden teruggebracht om tot ver in de toekomst vooruitgang in elektronica te blijven boeken.
Verdamping van druppels 'levende vloeistoffen'
Dr. Ir. H. (Hanneke) Gelderblom (v), TU/e – Natuurkunde
Het verdampen van een vloeistofdruppel met kleine deeltjes erin laat karakteristieke patronen achter op de ondergrond, zoals de bekende koffiekring. Wat gebeurt er met deze patronen als de deeltjes leven? De onderzoekers bestuderen hoe patroonvorming van levende bacteriën in verdampende vloeistofdruppels plaatsvindt en hoe dit beïnvloed kan worden.
When statistical mechanics goes wrong
Dr. E. (Enej) Ilievski (m), UvA – Theoretische fysica
Het is voorspeld vanuit de theorie en experimenteel bevestigd dat niet alle materialen zich gedragen volgens de thermodynamische wetten. Wetenschappers hebben nog geen volledig beeld dat het eigenaardige gedrag van deze materialen verklaart. Theoretische onderzoekers streven naar een verklaring, wat meer inzicht kan geven in het ontstaan van ons universum.
Surfing the Wave in Hybrid Photovoltaics
Dr. A.J. (Andrew) Musser (m), AMOLF – Ultrafast Spectroscopy
Zonnecellen zetten zonlicht om in elektriciteit, maar een enorme hoeveelheid energie wordt verspild in deze apparaten als warmte. Door een proces van quantum mechanica sommige van deze afvalwarmte kan worden opgevangen als nuttige energie. Onderzoekers zullen bestuderen hoe de manier waarop ze trillen maakt prestaties van het apparaat.
Quantum dynamics from black hole physics
Dr. J.F. (Juan) Pedraza (m), UvA – Natuurkunde
Dit systematisch onderzoek richt zich op de dynamica van sterk wisselwerkende quantumsystemen na een quantumschok, om zo de mechanismen die hun evolutie bepalen aan het licht te brengen. Dit onderzoek zal helpen bij het classificeren van exotische fases van materie die recent ontdekt zijn bij experimenten bij botsingen van zware ionen en binnen de gecondenseerde materie.
Actieve stuiterballen met het Elastische Leidenfrost Effect
Dr. S.R. (Scott) Waitukaitus (m), AMOLF—Natuurkunde
Iedereen heeft wel eens waterdruppels in een hete pan zien bewegen - dit is het Leidenfrosteffect. Ik zal ontrafelen hoe en waarom hydrogeldeeltjes gaan stuiteren in een hete pan. Daarnaast zal ik nieuwe deeltjes ontwerpen om daarmee actieve, collectieve dynamica te bestuderen.