Open Access platform SciPost lanceert eerste editie wetenschappelijk tijdschrift
Op 27 oktober 2016 verschijnt de eerste editie van SciPost Physics, een nieuw wetenschappelijk tijdschrift dat zowel voor auteurs als lezers gratis is (two-way open access). Het is onderdeel van de voor fysici unieke wetenschappelijke publicatieportal SciPost, die de strenge maar transparante selectiemethode van peer-witnessed refereeing hanteert. UvA- en FOM-natuurkundige Jean-Sébastien Caux initieerde SciPost uit onvrede over het traditionele systeem van wetenschappelijk publiceren, waarin onderzoekers moeten betalen om hun eigen publicaties te kunnen inzien en delen.
Hoogleraar en FOM-werkgroepleider Caux geeft gehoor aan de roep van vele wetenschappers om open access van peer-reviewed wetenschappelijke artikelen, door in juni van dit jaar met enkele collega’s SciPost te lanceren. De website SciPost.org is volledig in beheer van wetenschappers en is kosteloos voor lezers en auteurs: two-way open access. De kwaliteit wordt gegarandeerd door een strenge selectie, met behulp van een open peer-witnessed- review-proces. In andere vakgebieden bestaan al langer dergelijke innovatieve tijdschriften.
Kwaliteit door openheid
In enkele maanden is SciPost uitgegroeid van een idee van één wetenschapper tot een platform waaraan verschillende internationale experts zich hebben gecommitteerd, onder meer door toe te treden als lid van de adviesraad of van het Editorial College. Caux: "Natuurlijk is er soms wat aarzeling bij het loslaten van oude tradities, maar wetenschappers zijn van nature nieuwsgierig. En wie eenmaal heeft kennisgemaakt met onze methode van peer-witnessed refereeing is snel overtuigd. Deze reviewmethode, waarbij niet alleen aangewezen referenten maar alle geregistreerde SciPost-gebruikers een conceptartikel mogen beoordelen, en bovendien alle commentaren openbaar zijn, leidt tot hoge kwaliteit en bruikbaarheid én biedt erkenning voor het vele werk dat referenten verzetten."
Eerste editie SciPost Physics
SciPost krijgt steeds meer bekendheid in de wetenschappelijke gemeenschap. De inzendingen voor publicaties op SciPost zijn internationaal en gevarieerd. In september verscheen het allereerste artikel op SciPost, over een onderzoek naar een quantummechanisch gas. Met de artikelen die daarna zijn verschenen, vormt het de basis voor de eerste editie van het tijdschrift SciPost Physics. "De andere inzendingen voor de eerste editie beslaan een grote variatie in onderwerpen, van theoretische verhalen over quantumfysica tot de experimentele implementatie van een frequency-shifted feedback laser. SciPost Physics biedt ruimte aan hoogstaande fysica uit alle delen van het vakgebied", vertelt Caux.
Toekomstplannen
"Inmiddels werken we ook aan de eerste uitgave van een tweede tijdschrift: SciPost Physics Lecture Notes, waarin onderzoekers didactisch materiaal kunnen publiceren. Binnenkort lanceren we bovendien SciPost Physics Select, een tijdschrift met highlights die door de redactieraad worden geselecteerd", laat Caux weten. De SciPost-tijdschriften bestrijken niet alleen het hele fysische onderzoeksveld. SciPost is ook dé plek voor commentaren en aanvullingen op andere publicaties en er komen links naar wetenschappelijke scripties."
Meer informatie
Bekijk voor meer informatie de website scipost.org. In de FOM expres van mei 2016 verscheen een artikel over de lancering van SciPost. Dit artikel kunt u hier teruglezen.
Contactinformatie
Jean-Sébastien Caux, FOM-werkgroepleider en hoogleraar Theory of low-dimensional quantum condensed matter aan de UvA, (020) 525 57 75.